Evides 150 jaar

Aarzeling op Goeree-Overflakkee

Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee is door de gemeentebesturen erg lang geaarzeld over het aanleggen van een drinkwaterleiding. In het begin waren de bewoners afhankelijk van hun eigen regentonnen en bakken. Dit zorgt er echter voor dat in de warme en droge zomers een gebrek aan drinkwater ontstond. 

Beginjaren Zuid-Holland

In deze gevallen moesten schippers massaal Maaswater ophalen, om het vervolgens aan de inwoners te verkopen. Het belang van de volksgezondheid dienen door een waterleiding aan te leggen zagen de meeste inwoners niet zitten, aangezien ervoor betaald zou moeten worden. In plaats daarvan hoopten de meeste inwoners dat er veel regen zou vallen door ervoor te bidden. 

Tientallen vrouwen in Flakkeese klederdracht.
De opening van de waterleiding op Goeree-Overflakkee.
Het feest werd opgefleurd door tientallen vrouwen in Flakkeese klederdracht.

De Vereniging van burgemeesters en secretarissen besloot in 1907 dat de noodzaak voor een waterleiding wel erg hoog was. In dat jaar begonnen de eerste proefboringen in Ouddorp, die gunstig uitvielen. Een definitief plan voor de aanleg van een waterleiding voor het hele eiland lag er in 1913, maar tijdens de gehele Eerste Wereldoorlog werd hier niks mee gedaan. Het lukt vervolgens tot 1924 niet om de gesprekken over een waterleiding weer op gang te krijgen. De gemeenten op Goeree-Overflakkee besluiten in dat jaar om samen Stichting De Drinkwaterleiding Goeree en Overflakkee op te richten. Het water wordt gewonnen in Ouddorp, dat tevens de enige gemeente op het eiland was die juist niet wil profiteren van de waterleiding.  

In 1932 begint de bouw van een pompstation in Ouddorp. Ook wordt er een watertoren gebouwd in Den Bommel, die klaar was in 1934. Vanwege een economische crisis is de animo voor een aansluiting op de leiding niet groot, maar wanneer het bestuur van het bedrijf zorgt voor een gratis aansluiting en één gratis tapkraan voor elk huishouden staan de bewoners in de rij. In juni 1934, 27 jaar na de eerste plannen voor een waterleiding, wordt de waterleiding op Goeree-Overflakkee geopend door de commissaris van de Koningin. Vanwege de uiteindelijk grote vraag van de burgers waren er in de eerste 15 jaar van het bedrijf al veel uitbreidingen nodig. 

De opening van de waterleiding op Goeree-Overflakkee.

Van toen naar nu 

Inmiddels krijgen alle inwoners en bedrijven van Goeree-Overflakkee drinkwater gemaakt van water uit het Haringvliet. Vanwege het Kierbesluit is in 2018 het innamepunt verplaatst van Stellendam naar Stad aan ’t Haringvliet. Daar blijft het water namelijk zoet. Dit zoete water transporteren we via een leiding naar de productielocatie in Ouddorp waar het een voorzuivering ondergaat. 

Na deze voorzuivering infiltreren we het water in de duinen voor een verdere voorzuivering. We pompen het voorgezuiverde water weer op en maken er vervolgens op de productielocatie in Ouddorp drinkwater van. Natuur is de beste bescherming van het drinkwater. Daarom laten we de duinen in Ouddorp op een natuurvriendelijke manier beheren. En kunnen inwoners en recreanten ook nog eens genieten van de mooie natuur in dit waterwingebied. 

Deel deze pagina
© 2025