Kunst op de Berenplaat : 1% van de aanneemsom
Tussen 1962 en 1965 werd de Berenplaat gebouwd. In die tijd was er bijzondere wetgeving in Nederland als het om bouwprojecten ging. Er moest namelijk een bepaald percentage van de aanneemsom geïnvesteerd worden in kunst op het terrein. Dat heeft ertoe geleid dat op onze Berenplaat-locatie veel verschillende soorten kunstwerken te zien zijn.
Zo staat er een bekend kunstwerk van kunstenaar Leo de Vries, getiteld Beeld in tien delen. In 2013 is het vijftien meter lange beeld nog een tijd uitgeleend aan stichting ARTZUID in Amsterdam voor een langdurige tentoonstelling. Tegenwoordig staat het beeld weer op de Berenplaat.
Er is ook een kunstwerk van Nic Jonk te zien, toevallig een leerling van Leo de Vries. Het kunstwerk heet Heracles met Hydra en wordt soms ook Victory genoemd, gebaseerd op het verhaal van Heracles uit de Oudgriekse mythologie.Het beeldt de held Heracles uit die een gigantische negenkoppige waterslang moest vernietigen, als een van de reeks taken die hij had gekregen van de godin Hera. Het beeld is van grote waarde voor Nic Jonk zelf, die stelt dat het zijn eigen leven symboliseert nadat hij op jonge leeftijd werd gediagnosticeerd met een ernstig jeugdtrauma. Jonk is uiteindelijk een van de meest succesvolle naoorlogse Nederlandse beeldhouwers geworden.
Op de onderstaande foto is een combinatie van een assemblage en een geknoopt wandkleed afgebeeld. De foto is genomen bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor. Foort van Oosten, burgemeester van Nissewaard, Paul van Versendaal, regiohoofd Groot Berenplaat en onze Algemeen Directeur Annette Ottolini poseren voor het wandkleed in een vergaderzaal van het hoofdgebouw op de Berenplaat. Op initiatief van architect Wim Quist is deze in de jaren 1960 speciaal voor de vergaderzaal ontworpen. Het geknoopte wandkleed is op zijn beurt gemaakt door Wilhelmina Fruytier, een pionier van de textielkunst in Nederland. Veel van haar werk is in opdracht uitgevoerd voor een speciale plek, vaak in overleg met de architect en de gebruikers van het gebouw. Dat is voor dit wandkleed ook het geval.
De assemblage is gemaakt door Krijn Giezen, die gespecialiseerd was in het maken van soortgelijke kunstwerken; gemaakt van materialen die hij ter plaatse vond. Dat zijn: zeildoek, leren motorpakken, visnetten en touw. Hij was ook een pionier van de conceptuele en ecologische kunst. Belangrijke thema’s in zijn werk zijn duurzaamheid, de noodzaak van goede voeding en het belang van recycling.
Van toen naar nu
De Berenplaat is de grootste productielocatie van Evides. In 2021/2022 is het hoofdgebouw van deze drinkwaterproductielocatie gerenoveerd. Het gebouw is verduurzaamd en heeft een A+++ energielabel en is gasvrij geworden. Het is onder andere voorzien van een warmtepomp, HR+++ isolatieglas, vloer- en dakisolatie enLED-verlichting. In april 2024 heeft Evides samen met Eneco een drijvend zonnepark geopend op het spaarbekken van deze productielocatie. Hiermee wordt 21% van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering op de Berenplaat duurzaam ingevuld.
Ook interessant voor u
Bouw van productielocatie Kralingen
Bouw van de Berenplaat: indrukwekkende architectuur
Kunst op de Petrusplaat
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht