Winnaars tuinwedstrijd 'Zeeland verandert mee, jouw tuin ook?' bekend
De winnaars van de tuinwedstrijd ‘Zeeland verandert mee, jouw tuin ook?’ zijn bekend. De afgelopen maanden konden alle Zeeuwen een ontwerp van hun ideale klimaatbestendige tuin insturen.
Esmeralda uit Middelburg ging er met de hoofdprijs vandoor: een tegoedbon voor een tuincentrum ter waarde van 150 euro. Aan lokale winnaars werd een mooie groene plant uitgedeeld.
Een jury met daarin gedeputeerde Anita Pijpelink, wethouder Chris Dekker (Middelburg), weerman Jos Broeke en hovenier Rick van Cleef van IVN beoordeelde alle inzendingen op klimaatbestendigheid en originaliteit. Het ontwerp van Esmeralda behaalde daarbij de hoogste score. Haar inzending was niet alleen creatief en origineel, maar ze had in het ontwerp ook rekening gehouden met droogte, hitte en heftige regenval.
Een echte leeftuin
De Middelburgse omschreef haar droomtuin als volgt: ‘Mijn tuin een echte leeftuin waar planten, dieren en wij mensen zich thuis voelen. Kinderen kunnen er spelen, ontdekken en genieten. Omdat we bomen, struiken en klimplanten hebben, is er altijd wel ergens schaduw in de tuin. De planten zijn traditioneel en kunnen tegen een stootje. . . Om de bodem te bedekken groeit er hier en daar rabarber en zaaien we wilde bloemen. Daar komen ook veel bijen en vlinders op af. Planten die tegen vocht kunnen, staan in het lagere deel van de tuin, wat af en toe zelfs onder water staat bij hevige regenval. We vangen regenwater ook op in een regenton en een oude badkuip waar waterplanten in groeien. Bestrating is deels vervangen door houtsnippers.'
Goed voorbeeld
Wethouder Chris Dekker reikte de prijs uit. Naast de cadeaubon ontvingen de winnares en haar dochter namens de gemeente ook nog een insectenhotel. De wethouder vertelt waarom: ‘Middelburg is actief in de Europese projecten Cool Towns en Water Resilient Cities. We stimuleren onze inwoners om aan de slag te gaan met eigen huis en tuin. Daarbij willen we als overheid het goede voorbeeld geven. Zo hebben we onlangs wadi’s aangelegd op De Overloper. Als het regent, kan het regenwater van straten en daken hier worden geborgen en in de bodem zakken. En als het droog is, zorgt het groen ervoor dat het koel blijft. Ook bij de herinrichting van het Stationsgebied willen we de omgeving groener maken.’
Behoorlijk bewust
Naast Chris Dekker zat ook gedeputeerde Anita Pijpelink in de jury. Zij is voorzitter van het samenwerkingsverband klimaatadaptatie. ‘We waren verrast door de diversiteit van de inzendingen. Er zaten echt creatieve bijdragen bij. Wat opviel, was dat veel deelnemers al behoorlijk bewust bezig zijn met opvang van regenwater, zodat je dit kunt gebruiken voor droge periodes. Ook bestond in veel ontwerpen de tuin uit meer dan 50% uit groen of waterdoorlatende verharding. Dat is goed om te zien, want dan staat je tuin niet meteen blank na een stortbui.’ Toch valt er toch nog wat te winnen, zeker als het gaat om hittebestendigheid. Het advies is dan ook om te zorgen voor schaduwplekken en lichte (bestratings)materialen te gebruiken rondom het huis. Wat dat betreft, kunnen we leren van meer zuidelijk gelegen landen.