Checklist ‘effect op water’ helpt vergunningverlener
Een schonere Maas, het doel van de Schonemaaswaterketen, is weer een stapje dichterbij met de checklist vergunningverlener waterbeheerder.
Vergunningverlening is en blijft van cruciaal belang voor een schone Maas als bron voor water voor een veelvoud aan gebruiksfuncties, waaronder drinkwater, natuur, landbouw en industrie. De checklist helpt de vergunningverlener om een goede afweging te maken of een aangevraagde lozing op het oppervlaktewater effect kan hebben op de chemische en ecologische kwaliteit van de rivier.
Actuele vergunningen - Voorkom lozing waterbezwaarlijke stoffen
De waterkwaliteit van de Maas wordt onder andere beïnvloed door de lozingen van bedrijven, landbouw en afvalwaterzuiveringen. Voor het lozen van afvalwater is een vergunning nodig. Veel vergunningen zijn oud en zijn aan herziening toe. Daar wordt ook aan gewerkt door een groot aantal overheden. Vergunningen voor het lozen van stoffen op het oppervlaktewater worden afgegeven door omgevingsdiensten (namens gemeenten en provincies), gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat.
De nieuwe checklist helpt vergunningverleners een goede afweging te maken op de waterbezwaarlijkheid van het lozen van stoffen op de rivier. Een goede waterkwaliteit van de rivier is niet alleen belangrijk voor het water als bron voor drinkwater, maar ook voor landbouw, het waterleven in de rivier (natuur) en industrie. Volledige en actuele vergunningen dragen ook bij aan volksgezondheid, welzijn en welvaart.
Praktisch
Rijkswaterstaat heeft een checklist ontwikkeld voor vergunningverleners, om te helpen bij het beoordelen van een lozing. In deze checklist staan de stappen die je doorloopt en de checks die je doet. Ook is een lijst met stoffen opgenomen waarvan de vergunningverlener dient te controleren of deze worden geloosd. Als blijkt dat de lozing negatieve effecten kan hebben op een drinkwaterwinlocatie, dan moet de initiatiefnemer al in de fase van het vooroverleg het betreffende drinkwaterbedrijf verplicht informeren over de voorgenomen lozing. Tot slot bevat de checklist relevante informatiebronnen. Zo heb je als vergunningverlener een handig steuntje in de rug waarin alles op een rij staat.
De partners van de Schone Maaswaterkeren roepen vergunningverleners op de checklist te gebruiken.
Ga voor meer informatie naar de website van Schonemaaswaterketen.