Evides positief over Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen
Op 13 januari is het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023 -2030 gepubliceerd. Het plan is opgesteld door Vewin, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Doel van het plan is ervoor te zorgen dat er in 2030 voldoende drinkwaterbronnen zijn. Dat is nodig om de drinkwatervoorziening nu en in de toekomst veilig te stellen. Annette Ottolini, algemeen directeur van Evides Waterbedrijf: “Dit actieprogramma kan zorgen voor de broodnodige versnelling.”
Het actieprogramma geeft invulling aan de ambitie - voldoende en goed drinkwater, nu en in de toekomst – uit de Beleidsnota Drinkwater 2021-2026. Door de groei van de bevolking en de economie hebben we steeds meer drinkwater nodig. Daarnaast zorgen verontreinigingen door landbouw, industrie en huishoudens en de klimaatverandering er voor dat niet altijd meer overal voldoende zoet water van een goede kwaliteit beschikbaar is als bron voor drinkwater.
Actieprogramma
De kern van het programma bestaat uit regionale actieplannen die maatregelen en voorwaarden bevatten om de drinkwaterbeschikbaarheid per regio veilig te stellen, zoals het aanwijzen van geschikte locaties voor drinkwaterwinning en het aanpakken van regionale knelpunten. Daarnaast worden acties op landelijk niveau ingezet om de knelpunten bovenregionaal aan te pakken. Annette Ottolini: “Evides heeft weliswaar geen acuut probleem bij het leveren van drinkwater, maar wij voorzien wel tekorten na 2030 in Midden-Zeeland als we de geplande maatregelen niet tijdig kunnen uitvoeren. Het actieprogramma borgt dat deze maatregelen beter en sneller uitgevoerd kunnen worden.”
Landelijke acties bieden regionaal ondersteuning
Het actieprogramma voorziet – naast regionale acties – in zes landelijke acties. Met name twee acties zijn voor Evides uiterst belangrijk. Het betreft allereerst de bescherming van de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door een verplichte toetsing aan het waterbelang. Dit betekent o.a. dat voor het verkrijgen van een lozingsvergunning vooraf getoetst moet zijn op het effect van de lozing op de waterkwaliteit van drinkwaterbronnen. Annette Ottolini: “De waterkwaliteit van onze oppervlaktewaterbronnen, de Maas en het Haringvliet, staat onder druk door vervuiling door medicijnresten, bestrijdingsmiddelen, plastics en zeer zorgwekkende stoffen, zoals PFAS. Een betere bescherming van de bron is dus essentieel. Dat kan het beste door waterbezwaarlijke lozingen te beperken: wat er niet in zit, hoeven wij er immers niet uit te halen.”
De tweede actie die Evides graag uitlicht, betreft de versnelling van de procedures voor drinkwaterprojecten via de Wet Regie Volkshuisvesting en de Omgevingswet. Dit houdt in dat de procedures voor het realiseren van nieuwe drinkwaterproductielocaties en het aanleggen, opwaarderen en optimaliseren van infrastructuur sneller doorlopen kunnen worden. Annette Ottolini: “Evides heeft al een groot aantal investeringen in voorbereiding en in uitvoering om ook na 2030 voldoende drinkwater te kunnen leveren in Midden-Zeeland. We werken goed samen met meerdere partijen, zoals provincies en waterschappen, om de geplande maatregelen tijdig te kunnen realiseren, maar deze actie kan helpen de procedures te versnellen.
Link naar: