2024

Leerlingen OBS de Schatkaart in Delft openen de regionale Kraanwaterdag

Op woensdag 25 september deden ruim 200.000 basisschoolleerlingen mee aan de vijfde editie van Nationale Kraanwaterdag. In het gebied van Evides Waterbedrijf hebben bijna 28.000 kinderen meegedaan.

September 25, 2024

De dag staat in het teken van kraanwater als gezonde dorstlesser én meer waterbewustzijn. Op deze dag drinken kinderen op basisscholen en bso’s alleen kraanwater en leren ze waarom water drinken belangrijk is. In Delft is de dag officieel geopend door Joëlle Gooijer (wethouder), Thomas Hendrikx (directeur Bestuursondersteuning) van Evides Waterbedrijf en Renate Kroesen (Integraal Schoolleider) en leerlingen van OBS de Schatkaart. 

Deze dag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt landelijk georganiseerd. De opening in Delft werd georganiseerd in samenwerking met JOGG Delft.

Enthousiaste leerlingen maken kennis met onze mascotte Evi.
Enthousiaste leerlingen maken kennis met onze mascotte Evi.

Educatief programma

In de ochtend gaven wethouder Joëlle Gooijer, Thomas Hendrikx van Evides en schoolleider Renate Kroesen samen met de leerlingen het startsein. Voor de opening hebben leerlingen van OBS De Schatkaart samen het kraanwaterlied gezongen en speelden zij het kraanwaterspel. In samenwerking met JOGG Delft en de buurtsportcoaches was er een wedstrijd voor het lekkerste kraanwaterrecept die gewonnen werd door groep 3. Ook vonden er sportieve activiteiten plaats. Dit alles onder toeziend oog van Evides mascotte Evi. De ochtend is afgesloten met het geven van kraanwaterlessen door leerkrachten van de school.

Toespraak van Thomas Hendrikx.

Water besparen

Waterbesparing is een belangrijk thema dit jaar. Het Rijk heeft als doel gesteld dat in 2035, als de basisschoolkinderen van nu zelf (jong)volwassenen zijn, het drinkwaterverbruik per persoon wordt teruggebracht naar 100 liter per dag. Nu is dat gemiddeld nog zo’n 130 liter. Daarvan wordt per dag ruim 40% gebruikt om te douchen en zo’n 30% voor toiletgebruik. Slechts 18% van het dagelijkse drinkwaterverbruik wordt gebruikt voor consumptie of het bereiden van eten. Iets korter douchen en de kleine knop gebruiken voor de kleine boodschap heeft dus grote impact op het drinkwaterverbruik per persoon per dag.

Douchelied afgelopen, dan afdrogen

Volgens onderzoek van het CBS douchen kinderen van 0 tot 15 jaar gemiddeld 7,8 minuten per dag. Dat is langer dan volwassenen. Ook gebruiken kinderen minder vaak de kleine knop van de wc dan volwassenen. Daar liggen kansen om drinkwater te besparen. Om kinderen op een leuke manier bewust te maken en aan te moedigen om korter te douchen, maken de kinderen tijdens Nationale Kraanwaterdag bijvoorbeeld hun eigen douchelied of zingen mee met het kraanwaterlied. Als het liedje is afgelopen, ga je je afdrogen. En dat lied is natuurlijk lang genoeg om te douchen en kort genoeg om drinkwater te besparen. Als we maximaal vijf minuten zingen per douchebeurt, maken we echt impact.

Over Nationale Kraanwaterdag

Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Ons Water en Watereducatie.nl.

Kinderen spelen het nieuwe watereducatiespel.
Deel deze pagina
© 2024