2024

Nieuwe bewoners in natuurgebied van Evides

De natuur is een goede beschermer voor onze drinkwaterbronnen. Daarom zorgt Evides goed voor de natuur op de waterwingebieden en de drinkwaterzuiveringslocaties.

October 31, 2024

Evides heeft vleermuiskasten laten maken van omgezaagde bomen uit onze waterwingebieden op de Brabantse Wal. Deze vleermuiskasten hebben we opgehangen op onze terreinen van de drinkwaterzuiveringslocaties in Kralingen (Rotterdam), Baanhoek (Dordrecht) en Braakman (Hoek). In de vleermuiskasten bij Braakman zijn nu bewoners aangetroffen.

Een dwergvleermuis in een vleermuiskast
Een dwergvleermuis in een vleermuiskast

Hout uit eigen bos

De vleermuiskasten zijn gemaakt van hout uit ons waterwingebieden op de Brabantse Wal. Voor goed natuurbeheer is het soms nodig om bomen te kappen. Van dat hout hebben we planken laten zagen en van die planken heeft de sociale werkplaats in Hulst nestkasten en vleermuiskasten gemaakt.

We hebben 10 vleermuiskasten opgehangen op onze terreinen in Kralingen en Baanhoek. En bij Braakman hanger er 10 vleermuiskasten. Deze hangen aan oude populieren op een klein perceel op de grens met Vlaanderen. Deze populieren accentueren de ligging van de kanaaldijk in het landschap. De oude populieren hebben nauwelijks nestholtes. Om daar iets aan te doen, hebben we een paar maanden geleden de vleermuiskasten opgehangen. De locatie Braakman heeft een eervolle primeur: er verblijven vleermuizen in de kasten.

Een vleermuiskast.

Ruige dwergvleermuis

De nieuwe bewoner is een ruige dwergvleermuis. Ruige dwergvleermuizen zijn fervente gebruikers van vleermuiskasten. De mannetjes gebruiken de kasten in het najaar als verblijfplaats, die ze fel verdedigen tegen andere mannetjes. Vanuit de kasten laten ze 's avonds en 's nachts een lokroep horen waarmee ze vrouwtjes lokken. Ze proberen dan zoveel mogelijk vrouwtjes om zich heen te verzamelen. In het voorjaar trekken de vrouwtjes over een afstand van meer dan 2000 kilometer naar Midden- en Oost-Europa om daar kraamkolonies te vormen en hun jongen groot te brengen.

Handje helpen

Het wordt voor vleermuizen steeds lastiger om geschikte verblijfplaatsen te vinden. Gebouwen worden bijvoorbeeld steeds beter geïsoleerd en kerkzolders worden vaak dichtgetimmerd om te voorkomen dat er duiven en kauwen in de kerktorens gaan broeden. Met vleermuiskasten kunnen we de vleermuizen een handje helpen. Wil je zelf een vleermuiskast timmeren? Maak dan gebruik van deze handleiding om een vleermuiskast te maken. We horen graag of je dan ook nieuwe bewoners kunt verwelkomen.

Deel deze pagina
© 2024