Evides investeert in toekomstbestendige drinkwatervoorziening van Midden-Zeeland
Om ook na 2030 toekomstbestendig drinkwater te kunnen leveren aan de inwoners en bedrijven in Midden-Zeeland gaat Evides Waterbedrijf een nieuwe drinkwaterzuivering bouwen, pompstations (ver)bouwen en transportleidingen aanleggen, verleggen en/of verdubbelen.
De beschikbaarheid van bronnen voor drinkwater staat onder druk. Inmiddels zijn daarover diverse rapporten verschenen. Evides voorziet echter op de korte termijn - tot 2030 - géén acuut leveringsprobleem op basis van de huidige prognoses. Na 2030 voorzien we, als gevolg van een toenemende vraag (door o.a. bevolkingsgroei, economische ontwikkelingen en toerisme), voor Midden-Zeeland (Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland) wel een mogelijk drinkwatertekort. Daarom nemen we nu al maatregelen voor een toekomstbestendige drinkwatervoorziening voor de inwoners en bedrijven in Midden-Zeeland.

Onderzoek
De inwoners en bedrijven in Midden-Zeeland ontvangen nu hun drinkwater vanuit de grondwaterwinningen op de Brabantse Wal. Deze winningen kunnen we vanwege afspraken die we hebben gemaakt in het convenant Brabantse Wal niet volledig benutten.
Daarom heeft Evides afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de beste manier om toch de levering van drinkwater voor het gebied Midden-Zeeland te garanderen.
De conclusie van het onderzoek is een aanvullende drinkwaterzuivering bouwen met als bron Maaswater uit de spaarbekkens in de Brabantse Biesbosch. Dit drinkwater wordt aanvullend op de levering van drinkwater uit de Brabantse Wal.
Maatregelen
Het programma Drinkwater Midden-Zeeland bestaat uit vier grote projecten:
- Bouw drinkwaterzuivering Wranghe bij Kapelle
- Bouw van ruw water pompstation in Woensdrecht verbouw van ruw water pompstation bij de productielocatie Petrusplaat in de Brabantse Biesbosch
- Aanleg, vervangen en/of verdubbelen van diverse ruw-, drink- en industriewater transportleidingen in Midden-Zeeland
- Aanleg en uitbreiding van diverse ruw waterleidingen in het ruw watertransportsysteem tussen de Biesbosch en Woensdrecht
- Vervolgonderzoek naar aanvullende bronnen voor na 2040
Bouw drinkwaterzuivering Wranghe bij Kapelle
Rond 2027 start de bouw van een nieuwe drinkwaterzuivering in Kapelle. Evides bouwt de zuivering op eigen grond naast de bestaande industriewaterzuivering Wranghe. De capaciteit van drinkwaterzuivering Wranghe is gebaseerd op de prognoses van de drinkwaterbehoefte in 2040. De nieuwe drinkwaterzuivering kan uiteindelijk maximaal 10 miljoen m3 per jaar leveren.
Rekening houdend met mogelijk strengere eisen aan het drinkwater gaat Evides nanofiltratie als zuiveringsmethode toepassen.
Voor de bouw van de zuivering en de inrichting van het terrein houdt Evides rekening met de omgeving en de natuur door aandacht voor het cultuurhistorisch landschap en een ecologische inrichting met een combinatie van heggenlandschap, boomgaarden en wadi’s (Water Afvoer Drainage en Infiltratie: een groene greppel waarin regenwater opgevangen kan worden en geïnfiltreerd in de bodem).
De nieuwe drinkwaterzuivering moet vanaf 2030 starten met het leveren van drinkwater.

Ver)bouw ruw waterpompstation in Woensdrecht en Brabantse Biesbosch
In 2025 start Evides met het bouwen van een nieuw pompstation in Woensdrecht voor toekomstbestendige aanvoer van ruw water naar Midden-Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen. Dit nieuwe pompstation vervangt een pompstation in Wouw en zorgt voor de aanvoer van voldoende ruw water naar de drinkwaterzuivering Braakman bij Hoek en aan de nog te bouwen drinkwaterzuivering Wranghe bij Kapelle.
In de Brabantse Biesbosch, bij de productielocatie Petrusplaat, zal het bestaande pompstation ‘Zeeland’ worden verbouwd en uitgebreid om ruw water vanuit de spaarbekkens in de Brabantse Biesbosch te verpompen naar het nieuwe pompstation Woensdrecht.
Aanleg, vervangen en verdubbelen van transportleidingen in Midden-Zeeland en in Brabant
In totaal wordt op de eilanden Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland ruim 67 kilometer leiding aangelegd, vervangen of verdubbeld. Dit betreft ruw waterleidingen vanaf het nieuwe pompstation Woensdrecht naar de nieuwe drinkwaterzuivering Wranghe en drinkwaterleidingen vanuit de drinkwaterzuivering voor de aansluiting op het bestaande drinkwaterleidingnet. Bovendien leggen we industriewaterleidingen aan vanuit de bestaande industriewaterzuivering Wranghe naar de industrie in Nieuwdorp en Vlissingen Oost . De verwachting is dat de aanleg in delen zal plaatsvinden vanaf 2026. Medio 2029 zullen alle leidingbouw werkzaamheden afgerond zijn.
In Brabant tussen de spaarbekkens en het nieuwe pompstation Woensdrecht wordt het ruw watertransportsysteem op 3 locaties uitgebreid met bijna 17 km leidingwerk tot en met 2029. De eerste 10 km daarvan is al aangelegd en in bedrijf.
Het bekijken van deze video kan ervoor zorgen dat Vimeo informatie verzamelt.
Cookies instellen? Bekijk onze cookieverklaring.
Vervolgonderzoek naar aanvullende bronnen voor na 2040
Uit het eerder genoemde onderzoek kwam ook het advies om nader onderzoek te doen naar een aanvullende bron voor drinkwater voor de periode na 2040. Daarbij kwam het Volkerak Zoommeer naar voren als optie. Daarom start Evides vanaf dit jaar met een meerjarig meetprogramma van het water van het Volkerak Zoommeer in de buurt van het beoogde innamepunt. Een meerjarig meetprogramma is nodig om inzicht te krijgen in de kwaliteit en beschikbaarheid van het water als bron voor drinkwater.