Kookadviezen
Evides doet er alles aan om de beste kwaliteit drinkwater te leveren. Water wordt daarom 365 dagen per jaar gecontroleerd. Soms gaat er iets mis. Door bijvoorbeeld een breuk in een waterleiding kan er vervuiling in de leiding komen. We onderzoeken dan of het drinkwater vervuild is geraakt.
Omdat we geen risico willen nemen met de gezondheid van onze klanten, geven we voor de zekerheid een (preventief) kookadvies. Dit betekent dat we adviseren om water minimaal 3 minuten te koken voordat het gebruikt wordt om te drinken of om eten mee te bereiden. Geldt een (preventief) kookadvies voor een paar woningen of enkele straten, dan krijgt u een rode of oranje kaart in de brievenbus. Als een (preventief) kookadvies wordt opgeheven, dan kunt u het water weer drinken zonder het te koken.
Rode of oranje kaart ontvangen?
Dan is ons advies: Kook uw water minimaal drie minuten voordat u het drinkt of gebruikt om eten mee te maken. U kunt het water wel gewoon gebruiken om te douchen en voor de (af)was.
Rode kaart ontvangen?
Kook het water drie minuten voordat u het drinkt of gebruikt om eten mee te bereiden.
Oranje kaart ontvangen?
Kook het water drie minuten voordat u het drinkt of gebruikt om eten mee te bereiden.
Waarom een kookadvies?
Er zijn twee redenen waarom we een kookadvies afgeven.
- Het water voldoet op een bepaalde locatie niet aan de gestelde kwaliteitseisen.
Het drinkwater in Nederland moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Dagelijks onderzoekt ons laboratorium het drinkwater op diverse plaatsen in ons levergebied. De belangrijkste testen hebben te maken met de hygiënische betrouwbaarheid van het water ('kan ik het veilig drinken?'). Als uit de controle blijkt dat het kraanwater niet helemaal aan de eisen voldoet, geven we een kookadvies af. - Bij werkzaamheden aan de waterleiding kan er sprake zijn van vervuiling.
Er is ook een kleine kans dat er tijdens onze werkzaamheden aan de leidingen vervuiling in de leiding en daarmee in het drinkwater terecht is gekomen. In dat geval nemen we altijd drinkwatermonsters om de waterkwaliteit te laten controleren door ons laboratorium. Uit voorzorg geven we een kookadvies.
Veelgestelde vragen over het kookadvies
Nee, niet altijd. Meestal geldt een kookadvies voor een klein gebied: een paar woningen of enkele straten. In die gevallen verspreiden we huis-aan-huis kookadvieskaarten. Alleen als het gebied erg groot is, bijvoorbeeld een stad(sdeel), informeren we u via andere, snellere communicatiekanalen. Denk hierbij aan social media of nieuwswebsites. Afhankelijk van de situatie besluiten we samen met de Veiligheidsregio om een NL-Alert te verzenden. U ontvangt dus niet altijd een NL-Alert.
Het geldt voor alle consumptiedoeleinden, dus voor het drinken van kraanwater en het bereiden van eten hiermee. Let op dat u het water ook eerst kookt en weer laat afkoelen, voor bijvoorbeeld het maken van aanmaaklimonade, babyvoeding en ijsklontjes.
Het kan goed zijn dat u er niets van merkt, bij twijfel raden wij u altijd aan contact op te nemen met uw huisarts of uw GGD.
U kunt het beste een pan op het fornuis gebruiken. De meeste elektrische waterkokers slaan af zodra het water kookt, waardoor het niet drie minuten lang doorkookt. U kunt met deze waterkokers het water dus niet circa drie minuten lang laten doorkoken. Bij het kokende water uit de kokendwaterkraan is de vraag of het water wat daaruit komt, in het reservoir minimaal drie minuten gekookt heeft. Dat kan namelijk per merk en systeem verschillen. Let u ook op het gebruik van koffiezetapparaten. Deze verwarmen het water vaak niet circa drie minuten of langer op honderd graden Celsius. Om het zeker te weten, is zelf het water drie minuten koken het beste.
De meeste koffiezetapparaten verwarmen het water niet gedurende circa drie minuten op honderd graden Celsius. U kunt daarom het beste het reservoir van het koffiezetapparaat vullen met water dat al circa drie minuten heeft gekookt en weer is afgekoeld.
Bij veel bedrijven zijn de koffiezetapparaten direct op de waterleiding aangesloten. Deze apparaten verwarmen meestal ook het water niet circa drie minuten op honderd graden Celsius. Daarom adviseren wij deze apparaten niet te gebruiken zolang een kookadvies geldt.
Ja, u kunt gewoon afwassen en uw vaatwasser gebruiken. Als u voldoende afwasmiddel gebruikt en zorgt dat uw servies goed droog is na het afwassen, dan is er niets aan de hand.
Ja, dat kan. Het koken is alleen voor het water dat u drinkt. Zorg wel dat u geen water binnenkrijgt en doorslikt.
Het kookadvies is tijdelijk. Er is tijd nodig om de watermonsters die wij nemen te analyseren in een laboratorium. Op de kaart die u van ons ontvangt, staat de datum waarop u het water weer (zonder te koken) kunt gebruiken voor consumptie.
Het kookadvies geldt uit voorzorg ook voor huisdieren. Wel verschilt het per huisdier. Voor kleinere dieren zoals sommige honden, katten, konijnen, hamsters, muizen en cavia’s kunt u het water voor alle zekerheid drie minuten koken en laten afkoelen. Grotere honden kunnen het water uit de kraan meestal zonder te koken drinken. Zij drinken immers buiten ook wel eens uit de sloot of vijver. Dat geldt ook voor paarden en andere grote dieren.
Nee, Evides vergoedt de kosten voor flessen water of stookkosten niet.
Evides is verantwoordelijk voor het leveren van betrouwbaar drinkwater en het onderhoud van het waterleidingnet. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er geen storingen en onderbrekingen komen. Volgens onze algemene voorwaarden zijn wij alleen aansprakelijk voor directe schade, zoals bijvoorbeeld schade aan eigendommen door een leidingbreuk. Kosten voor flessen water of stookkosten vallen onder indirecte schade, omdat ze voortkomen uit de gevolgen van een storing en niet uit de storing zelf ( algemene voorwaarden).
We begrijpen dat een (preventief) kookadvies vervelend is. We doen er alles aan om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Flessen water kopen is niet nodig. Iedereen heeft – door het drie minuten koken – veilig drinkwater.