Water op Champions-League niveau
Na een rondje hardlopen draaien we thuis gewoon de kraan open en we hebben schoon drinkwater. We denken er niet eens bij na. Zó normaal is het dat je uit de kraan kunt drinken. Maar in heel veel andere landen niet. Met de Nederlandse drinkwaterkwaliteit spelen we wereldwijd op Champions League-niveau. Er zijn maar een handjevol landen, zoals Canada en Noorwegen, die ongeveer dezelfde resultaten boeken Hoe we dit voor elkaar krijgen? Evides heeft een team dat zich elke dag bezig houdt met de kwaliteit van het drinkwater. Rob van der Leer, Hoofd Operationeel Waterkwaliteitsbeheer, legt uit hoe hij te werk gaat.
Elke dag controles
Samen met mijn team zorg ik dagelijks voor een goede waterkwaliteit: van de bron tot aan uw huis. Dit doe ik al 34 jaar bij Evides Waterbedrijf dus ik kan mijzelf inmiddels een echte fijnproever noemen. Het kraanwater in Nederland controleren we iedere dag, ook op zon- en feestdagen. Dat vinden we belangrijk, maar het is ook verplicht volgens de Nederlandse Drinkwaterwet. De eisen aan Nederlands drinkwater zijn streng, daarom is de kwaliteit ook zo hoog. Wist u dat de eisen voor kraanwater zelfs hoger zijn dan die voor flessenwater? Dit staat zo in de voedsel- en warenwet. Bij Evides blijven we onze meettechnieken en zuiveringsmethoden steeds vernieuwen. Hier aan meewerken is een mooie uitdaging.
Zo gaan we te werk
We starten met ruw water. De rivier de Maas is hiervoor onze belangrijkste bron. Dit Maaswater gaan we in zo'n 150 dagen duurzaam zuiveren tot drinkwater. Het uitvoeren van controles is noodzakelijk want zo zijn we precies op de hoogte van de kwaliteit van het water. We tappen op verschillende plekken water af. Deze monsters gaan voor verder onderzoek naar het laboratorium. Daar bekijken ze de mineralen, stoffen en bacteriën en delen de resultaten met ons. Als de waterkwaliteit afwijkt van de normen van de wet, dan zijn we verplicht om opnieuw monsters te nemen. Zo’n afwijking is bijna altijd onschuldig. Alleen in hele uitzonderlijke gevallen moeten wij een melding doen en onze klanten waarschuwen. U kan dan een briefje in de bus krijgen met een water-kookadvies. Ondertussen nemen wij maatregelen om het probleem op te lossen. Op de kaart met uw kookadvies staat de datum waarop u uw water weer veilig kunt drinken. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Wat kunt u zelf doen?
Wij doen er alles aan om de hoge kwaliteit van ons drinkwater te beschermen.. Om ervoor te zorgen dat uw drinkwater het allerbeste smaakt, hebben we nog een tip voor u. Bent u een aantal dagen of weken van huis geweest, spoel alle kranen dan even goed door. Kraanwater dat langere tijd stil staat in de binnenleidingen is namelijk niet meer vers. Een minuutje doorspoelen zorgt ervoor dat het water weer goed ruikt en smaakt. Lees hoe u dit het beste kunt doen in onze doorspoeltips . Dit water hoeft niet verspilt te worden. Vang het kraanwater op en gebruik het om bijvoorbeeld de planten water te geven, in het huishouden of bij het wassen van de auto.
Wist u dat u ons kan helpen om de kwaliteit van het drinkwater zo hoog mogelijk te houden? Spoel medicijnen, bestrijdingsmiddelen uit de tuin en oliën nooit door het toilet of het rioolputje buiten. Zo komen deze stoffen niet in het milieu en houden we samen de bronnen voor drinkwater schoon. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Zo houden we ons kraanwater met elkaar op Champions League-niveau.