Onderhoud aan de meterput
Verleng de levensduur van uw meteropstelling en waarborg de kwaliteit.
Evides-monteurs bezoeken regelmatig meteropstellingen waarvan de meterputten niet in goede staat zijn. Soms staat er bijvoorbeeld water in de put, of er ligt een betonnen plaat op de deksel. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de telemetrie beschadigt en de meterput niet goed bereikbaar is. Sommige van deze meterputten zijn gerealiseerd in een tijd dat er minder strenge en (inmiddels) verouderde voorwaarden golden. De huidige voorwaarden zijn niet bij iedereen bekend. Het niet naleven ervan heeft echter een aantal grote nadelen, zowel voor u als voor ons.
Het belang van onderhoud
Gezamenlijk kunnen we nadelige situaties voorkomen. Onze algemene voorwaarden geven richting aan de manier waarop meterputten het beste onderhouden kunnen worden. Zo kunnen we samen zorgen voor meterputten in optimale omstandigheden. Wellicht bent u al met een aantal voorwaarden bekend. Zo is het belang van een vorstvrije, goed bereikbare en veilig betreedbare meterput steeds vaker onder de aandacht. Iedereen die de meterput betreedt, waaronder onze medewerkers, moet veilig kunnen werken. Bovendien willen we de kwaliteit van de meetapparatuur waarborgen en voorkomen dat de levensduur van de meetopstelling wordt verkort. Het is voor iedereen voordelig wanneer de apparatuur lang meegaat. Extra onderhoudsbezoeken aan meterputten zijn onnodig kostenverhogend. Deze kosten kunnen voorkomen worden door goed onderhoud aan de meterput.
Een gedeelde verantwoordelijkheid
Evides is verantwoordelijk voor het leveren van drinkwater. Om dit met onze klanten te kunnen verrekenen, maken we gebruiken van een watermeter. Deze is eigendom van Evides. Bij onze grootzakelijke-klanten staat deze watermeter opgesteld in een meterkast of meterput. Deze meterkast of -put is in eigendom van onze klanten. We vragen daarom de hulp van onze klanten in het veilig bereikbaar maken en goed onderhouden van de meterput.
Onze voorwaarden in de praktijk
In onze algemene voorwaarden, artikel 11, staat vermeldt dat de meetopstelling:
“(…) goed bereikbaar [moet zijn], goed kan worden afgelezen (…) en beschermt [dient te zijn] tegen beschadiging, verbreking van de verzegeling en vorstschade.”
Wat betekent dit concreet? We hebben de punten voor u op een rijtje gezet.
- De meterput moet vorstvrij en waterdicht zijn, zowel de deksel als de bodem en de leidingdoorvoeren.
- De afmetingen van de meterput worden bepaald en moeten voldoen aan het kaliber watermeter.
- De meterput moet veilig toegankelijk zijn. Grotere putten moeten zijn voorzien van traptreden.
- De meterput moet altijd goed bereikbaar zijn. De toegang tot de watermeter mag niet worden verhinderd, bijvoorbeeld door een te zware deksel op de meterput of een omheining rondom de put.
- De watermeter moet altijd goed bereikbaar zijn. Dit betekent dat er geen apparatuur van derden op de watermeter geplaatst mag worden.
Voldoet uw meterput niet aan deze voorwaarden of heeft u andere technische vragen? Dan kunt u contact opnemen met het technisch adviespunt via technischadvies@evides.nl.
Een efficiënt proces
Om het financiële proces zo doeltreffend mogelijk te maken, hebben we accurate meetgegevens nodig. Goed werkende telemetrie is daarbij onmisbaar. Het komt voor dat telemetrie beschadigd raakt omdat het onder water heeft gestaan. Dan krijgen we geen data meer binnen en zijn we genoodzaakt om de meterstand te schatten. Het werkend krijgen van de telemetrie en het corrigeren van meterstanden is tijdrovend en kan worden voorkomen. Normaal gesproken is het ophalen van de meterstand voor groot zakelijke klanten namelijk een geautomatiseerd proces. Hiervoor vraag Evides om uw medewerking. Samen zorgen we ervoor dat alle processen soepel en efficiënt verlopen.
Heeft u nog vragen aan de hand van dit artikel? Neem dan contact op met uw relatiemanager binnen Evides.