Rooie Luusjes in Tholen houden drinkwaterleiding tegen
Geïnspireerd door de streekwaterleiding in Zuid-Beveland, besloot regio Tholen in 1909 plannen te maken voor een waterleiding op Tholen. Erg snel en makkelijk kwam het echter niet van de grond.
Allereerst werd namelijk duidelijk dat op Tholen zelf niet genoeg water te winnen was en het gemeentebestuur van het dichtbijgelegen Bergen op Zoom wilde geen drinkwater aan andere gemeenten leveren.
Het tweede en grotere obstakel was dat de inwoners van Tholen de komst van een waterleiding helemaal niet zagen zitten. Water uit de leiding zou dood water zijn. Het water uit hun eigen regenbakken zou veel beter, zuiverder en gezonder zijn. Dit water was tenminste levend, aangezien er “rooie luusjes” (rode luizen) in te zien waren. Een aantal bureaucraten met een technische achtergrond van de Staatscommissie van Drinkwatervoorziening kostte het veel moeite om de twijfel over een waterleiding weg te nemen. Het zoeken naar een waterwingebied ging makkelijker, er werd gekeken naar een locatie dichtbij Bergen op Zoom. Uiteindelijk werd Halsteren gekozen, waar tot de dag van vandaag nog een pompstation van Evides in gebruik is.
Eind 1915 werden bij Koninklijk Besluit de statuten van de NV Waterleiding-Maatschappij Tholen goedgekeurd. 11 januari 1916 was de officiële datum van oprichting. De aanleg van de waterleiding zou nog even op zich laten wachten door de Eerste Wereldoorlog in die tijd. Pas in november 1923 werd het buizennet in gebruik genomen en werden alle gemeenten op Tholen verplicht deel te nemen aan het waternet.
Enkele inwoners bleven zich nog een tijd verzetten. In Oud-Vossemeer weigerden vier gezinnen om ook maar één druppel leidingwater af te nemen. Enkele inwoners zworen dat het water uit de kraan afkomstig zou zijn uit de hel. Zo had een familie om “het duivelse kraantje van de waterleiding” een houten kastje getimmerd.
Na enkele jaren zou iedereen op Tholen echter gebruik maken van het drinkwater uit de leidingen. Op de foto, uit 1930, is het eerste kantoor van het bedrijf te zien.
Van toen naar nu
Inmiddels realiseren we ons des te meer het vitale belang van schoon en veilig drinkwater voor onze gezondheid. De wet schrijft strikte normen voor waaraan drinkwater moet voldoen en er worden talloze metingen per jaar uitgevoerd om de kwaliteit ervan te waarborgen. Hierdoor is drinkwater uitgegroeid tot het best gecontroleerde voedingsmiddel van Nederland.
En straks?
De kwaliteit van water blijft ook in de toekomst een essentieel aandachtspunt. De opkomst van zeer zorgwekkende stoffen, zoals PFAS en micro-/nanoplastics, vormt een bedreiging voor onze waterbronnen. Evides is van mening dat stoffen zoals PFAS niet in het milieu horen en dus ook niet in de bronnen van ons drinkwater zouden moeten voorkomen. Daarom pleiten we voor een bijna volledige eliminatie van de emissie van zulke stoffen. Het beschermen van onze bronnen is voor ons en met ons de gehele drinkwatersector, heel belangrijk. Want wat er niet in komt, hoeven wij er ook niet uit te halen.
Ook interessant voor u
Samenwerken in Midden-Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen als laatste aangesloten op de waterleiding
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht