Evides 150 jaar

Krijgt Zeeuws-Vlaanderen een ‘eigen’ industriewaterbedrijf?

In 1962 was het eerste spaarbekken van de N.V. Waterleiding Maatschappij Zeeuwsch-Vlaanderen (WMZV) in Braakman gereed voor gebruik.

Industriewater

De capaciteit van het bedrijf was hiermee enorm vergroot. Voor de keuze van een goede vestigingsplek was  de aanwezigheid van veel zoet water in buurt belangrijk. Het waterbedrijf bood hier een optie voor. Maar het bedrijf bleef toch vooral verantwoordelijk voor het leveren van drinkwater aan inwoners, als haar maatschappelijke taak.

De kraan werd open gedraaid bij de officiële opening.

Met een lach werd de kraan open gedraaid bij de officiële opening.

In 1964 werd besloten een nieuw bedrijf op te richten, speciaal voor de levering van industriewater. De dochtermaatschappij zou NV Industriewatervoorziening Zeeuwsch-Vlaanderen gaan heten. Grote chemische industriebedrijven besloten in de jaren erna om in deze regio te vestigen. Het zorgde ervoor dat er twee extra spaarbekkens werden aangelegd in de regio Braakman in 1965. En er werd alvast ruimte gereserveerd voor een vierde. In de prognoses werd namelijk een enorme toekomstige groei in de behoefte naar drinkwater en industriewater voorzien.  

Staatssecretarissen gaven goedkeuring voor de oprichting van het nieuwe industriewaterbedrijf. In 1965 ondervonden de plannen echter wat tegenslagen. Zo was de aanleg van de nieuwe spaarbekkens en alle waterwegen die hieraan verbonden waren, duurder dan verwacht en was de toename in vraag vanuit de industrie een lager dan verwacht. Daarnaast was er niet alleen in Zeeuws-Vlaanderen behoefte aan industriewater, maar ook in omringende gebieden.  

Vanwege de grootse plannen om samen te gaan werken met de waterbedrijven in Zuid-Beveland en Noordwest-Brabant begon de industriewaterkwestie naar de achtergrond te verdwijnen. De levering van water voor de industrie bleef een onderdeel van het drinkwaterbedrijf, zoals dit tegenwoordig bij Evides nog steeds het geval is.  

Van toen naar nu

Twee van de spaarbekkens op de productielocatie Braakman worden gebruikt door EIW. Ze worden gevoed met afstromend water uit Belgische polders. Dit water wordt gezuiverd en vervolgens geleverd aan bedrijven in het industriecluster Terneuzen. Ook worden andere waterbronnen gebruikt voor de industrie, zoals effluent en Biesboschwater. In en rond Terneuzen wordt ingezet op waterhergebruik van effluent en van waterstromen uit industriële processen. Zo wordt gewerkt aan circulair watergebruik. 

En straks? 

De energietransitie zal effect hebben op de watervraag van de bedrijven. Bepaalde processen die gebaseerd zijn op fossiele grondstoffen zullen gaan veranderen. Ook de introductie van nieuwe processen zoals productie van groene waterstof hebben weer een andere watervraag. Zo blijft de watervraag en de watervoorziening in ontwikkeling.

Deel deze pagina
© 2024