Evides 150 jaar

Van drinkwater naar destiwater naar demiwater

Vanaf het begin leveren we water aan industriële bedrijven die dit nodig hadden voor hun processen. Sterker nog, de Zuid-Hollandse voorgangers van Evides leverden in 1965 in totaal 174 miljoen kubieke meter drinkwater, waarvan 68 miljoen naar de industrie ging.

Industriewater

Van iedere 10 liter drinkwater ging er bijna 4 liter naar de industrie. Het was duidelijk dat met de toenmalige mogelijkheden van waterwinning in Nederland, drinkwater voor de bevolking prioriteit had. Er moesten dus andere oplossingen komen voor de industrie. Om die reden begon de Rotterdamse drinkwaterleiding (DWL) in de jaren 70 met het leveren van ‘water op maat’.  

Evides Industriewater medewerker voor één van onze demiwaterplants.

Vanaf de jaren 70 waren ook enkele grote industriële spelers op zoek naar water op maat. Dit leidde ertoe dat Havenbedrijf Rotterdam zich, samen met ‘Afvalverwerking Rijnmond’ (AVR)  in deze periode begon te verdiepen in het leveren van gedestilleerd water, ook wel desti-water genoemd. Gedestilleerd water werd gezien als een hoogwaardig product dat via een apart leidingnet werd gedistribueerd naar industrie, in die tijd vooral in het Europoort-Botlekgebied. 

Met desti-water moesten sommige industriële bedrijven zelf nog het water behandelen voor enkele toepassingen. Na de fusie van Waterbedrijf Europoort (Zuid-Holland) met N.V. Delta Nutsbedrijven (Zeeland) konden de twee bedrijven hun kennis bundelen, waardoor er besloten werd om zelf gedemineraliseerd water te leveren aan de industrie. Daarvoor werd in 2009 door Evides Industriewater de eerste Demi Water Plant (DWP) gebouwd in de Botlek. Door de groeiende vraag naar demiwater is in 2018 een tweede DWP gebouwd door Evides op de Maasvlakte. De DWP’s zijn te zien op de foto’s.  

Naast hoogwaardig demi-water bleek er ook behoefte te zijn aan laagwaardig - en goedkoper - proceswater voor de industrie. In de jaren negentig is een studie verricht naar de mogelijke aanleg van een separaat industriewatersysteem (productie en leidingen) om hiermee dit proceswater aan de industrie te leveren. Uiteindelijk bleek dit zowel economisch als ecologisch geen haalbaar plan. Er was toen sprake van een forse overcapaciteit van het drinkwatersysteem, zowel qua productie als infrastructuur. De kosten voor de aanleg van een separaat systeem waren niet economisch te verantwoorden. Toen is besloten om, onder voorwaarden, industriewater van drinkwaterkwaliteit uit het drinkwaternet te leveren. Zo werd het drinkwatersystemen efficiënt gebruikt en kregen de bedrijven toegang tot water. Het waterbedrijf maakte daarbij afspraken met industriële afnemers waarbij de industrie zich committeerde aan de afname van drinkwater voor een langere periode door het afsluiten van meerjarige contracten.

Van toen naar nu

Op dit moment is Evides Industriewater de grootste leverancier van waterdiensten op maat voor de Nederlandse industrie. Van Amsterdam tot Groningen en van Limburg tot Zeeland. De hoogwaardige waterdiensten van Evides Industriewater worden toegepast in de chemische en petrochemische industrie, de voedingsindustrie, bij datacenters en bij de opwekking van energie en productie van groene waterstof. Evides Industriewater heeft nu ongeveer 25 proces- en demiwater installaties en levert jaarlijks circa 100 miljoen kuub industriewater. Met industriewaterdienstverlening op maat zorgen we ervoor dat drinkwater beschikbaar blijft voor de huishoudelijke consument en anderen die water van drinkwaterkwaliteit nodig hebben. 

Onze systemen zijn zo ontworpen dat we 24/7 water kunnen leveren. En mocht er een onderhoud of een verstoring zijn dan heeft EIW de beschikking over mobiele zuiveringsunits. Deze installaties zijn geplaatst in een standaard zeecontainer en daardoor snel bij onze klanten te installeren. 

En straks? 

Evides Industriewater focust zich op het bieden van de best passende wateroplossing in elke situatie, zodat het juiste water voor het juiste gebruik wordt ingezet. De nieuwe processen in de energietransitie vragen ook om water, denk hierbij aan de productie van waterstof, maar leveren ook nieuwe afvalwaterstromen op vanuit bijvoorbeeld biobased processen, zoals bioplastics en duurzame brandstoffen. Met haar dienstverlening draagt EIW bij aan het beschikbaar houden van drinkwater voor de huishoudelijke consumenten. Ook het demiwatersysteem wordt verder uitgebreid onder andere naar het Waterstof Conversie Park op de Tweede Maasvlakte ten behoeve van de productie van groen waterstof.

Deel deze pagina
© 2024