Spaarbekken Grote Rug in Dordrecht door grote industriële vraag
Het gemeentelijk waterbedrijf in Dordrecht en waterbedrijven in buurgemeenten waren in de jaren 50 verenigd in de commissie Drinkwatervoorziening Drechtstedengebied. In het laatste deel van de jaren 50 boog deze commissie zich over een lastige kwestie. Er werd een grote toename van het watergebruik verwacht, die vroeg om een nieuwe aanpak van de watervoorziening voor zowel drinkwater als industriewater.
Het vraagstuk was complex omdat de bedrijven andere eisen stelden aan het water dan voor drinkwater. Het oppervlaktewater was is die tijd aanzienlijk minder schoon, dus dat vergde extra zuivering. De verwachting was dat de industrie in de toekomst meer water nodig zou hebben.
Na een lange zoektocht langs verschillende vormen van waterlevering bleek dat deze economisch niet haalbaar waren en werd besloten dat het onmogelijk was om industriewater van redelijke kwaliteit te produceren zonder gebruik te maken van een spaarbekken. Spaarbekkens brachten namelijk voordelen met zich mee: er konden bijvoorbeeld lange periodes overbrugd worden wanneer de rivier een kleinere waterafvoer had en het water bleek in een bekken meer constant van kwaliteit, waardoor het makkelijker kon worden gezuiverd.
Om de toekomst van industriewater en drinkwater veilig te stellen werd in 1962 een spaarbekken aangelegd in polder de Kleine Rug in Dordrecht. Die werd uitgebreid met de aanleg van een waterspaarbekken in de Grote Rug in 1969. Het water uit de spaarbekkens was afkomstig uit de Nieuwe Merwede. Eind jaren 60 is de aanvoer van Biesboschwater naar Dordrecht gerealiseerd en werden zowel drinkwater als industriewater uit Biesboschwater gemaakt. Op de foto’s is de aanleg van het spaarbekken op de Grote Rug te zien.
Van toen naar nu
Sinds 1999 levert de demiwaterfabriek Baanhoek demiwater aan industriële klanten. Om demiwater makkelijker beschikbaar te maken voor meer klanten, is net naast het Evides-terrein aan de Baanhoekweg in Dordrecht een onbemand Demiwater vulpunt gerealiseerd. Een vulpunt dat tanken van kleinere hoeveelheden demiwater mogelijk maakt. Het staat niet op het terrein van Evides dus afnemers kunnen dag en nacht terecht om demiwater te tappen. Tanken doet de gebruiker vervolgens door middel van een app die een aantal controles uitvoert voor de pomp start. Binnen een half uur is er een complete tankwagen vol.
Ook interessant voor u
Groeiende watervraag vanuit de industrie leidt tot nieuwe samenwerkingen
Krijgt Zeeuws-Vlaanderen een ‘eigen’ industriewaterbedrijf?
Van drinkwater naar destiwater naar demiwater
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht