Zout Drinkwater: 23 januari 1963
Op 23 januari 1963 worden inwoners van omgeving Rotterdam (van Delft tot aan Hellevoetsluis) getroffen door een verrassend probleem met het drinkwater: het is enorm zout en daarom ondrinkbaar.
Het probleem werd ontdekt door mensen uit de regio die in de vroege morgen een kopje thee of bakkie koffie wilden zetten. Ook restaurants en cafés kregen veel klachten van hun klanten over de smaak van de thee.
Uit metingen bleek al snel dat er ongeveer twaalf keer zoveel zout in het water zat als normaal. Dit was in de complete geschiedenis van het waterbedrijf niet eerder voorgekomen. De directeur van DWL (voorganger Evides) verwachtte dat dit niet nog een keer zou gebeuren, aangezien het vooral een samenloop van omstandigheden en een natuurramp was. De problemen werden volgens hem namelijk veroorzaakt door het strenge winterweer.

Het bedrijf was genoodzaakt te kiezen tussen geen drinkwater of zout drinkwater. Hoewel het drinkwater niet te drinken was, zou het de gezondheid van mensen die het toch dronken niet schaden. Andere problemen ontstonden wel: het water had niet alleen een te hoog zoutgehalte, maar ook te hoge kalkwaarden. Daardoor kregen elektriciteitscentrales bijvoorbeeld de ketels niet aan de praat.
Op de foto's is te zien hoe inwoners van regio Rotterdam op creatieve manieren op zoek gingen naar oplossingen. Er ontstonden grote rijen bij brouwerijen en limonadefabrieken, die hun water uit diepere bronnen halen. Voor mensen met een zoutloos dieet werden speciale maatregelen getroffen: twee tot drie gratis flessen met goed water konden meegenomen worden. Na een week was de kwaliteit van het drinkwater weer op normaal niveau.

Van toen naar nu
De huidige bronnen van Evides om drinkwater van te maken, liggen zo ver van de zee dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze ooit zout worden. Tegelijkertijd heeft Evides Industriewater inmiddels veel kennis en ervaring opgedaan om van zout(er) water, water op maat te maken voor de industrie.
Ook interessant voor u

De soep is niet te eten in Maassluis: lange perioden met slechte waterkwaliteit

Zoutwaterinvasie 1963 leidt tot nieuwe spaarbekkens in Biesbosch

De zoutwaterramp: hoe kon het gebeuren?
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht